Wednesday, 5 September 2012

Lazuardi

picture source : Jemari Seni Sdn Bhd
Penulis : Nasz
ISBN : 978-967-5118-85-2
Harga : RM23.00 (Sem. Malaysia)/RM26.00 (Sabah/Sarawak)
Pesanan Online : mulai 3 Sep. 2012 di http://www.jemariseni.com/

Mama Anaz tak pernah layan dia macam anak sendiri walaupun hakikatnya nama dia terletak sebagai ibu dalam surat beranak. Boleh dikatakan, semua jenis kerja rumah diserah sepenuhnya untuk dia buat dah mengalahkan orang gaji. Tempat dia mengadu hanyalah pada Odie, jiran depan bilik merangkap member baik sejak tadika. Apabila dia mengeluh, Odie akan ajak kahwin.


“Awak... jomlah kahwin dengan kita.”
Kahwin tu apa?”
Kahwin tu maknanya baling bunga.”
Kita nak dapat bunga, tak nak baling-baling bunga.”

Tapi, betul ke Odie itu jodohnya?
Sebab Si Shark ni pun suka buat dia sakit kepala. Hujan tidak, ribut tidak, tiba-tiba...

“Kita kahwin nak?”
Haa?”
Tunang?”
“Haaa?”
“Jadi girlfriend saya?”
“Haaa?”
“Saya serius ni.”

‘Putera’ manakah yang akan menyelamatkan ‘Si Cinderella’ ini? Memanglah hidup dia malang, tapi perlu ke dia jadi beban kepada orang lain untuk menyenangkan hidup dia sendiri?

NASZ mencoretkan kisah suka, duka, pahit, manis dan maung kehidupan Si Anaz dalam Lazuardi dengan gaya santai dan warna-warni yang mempesona kita untuk terus menatap tinta hingga ke akhirnya.

*******************************************************************************************************

Lazuardi by Nasz (goodreads)
My rating: 5 of 5 stars


HABIS! dan bos aku boleh keluar dari gua...

Ok.. so aku ngelat sedikit... mula membaca dari bab 40. Hey! Aku kan Pn PA.. mestilah aku dah baca manuskrip ini dari awal lagi.. hahaha.. cuma nya bos aku tu bagi baca part yang awal-awal sahaja. Ending nya sama jer la dapat baca macam orang lain juga...

Dan seperti yang aku jangkakan, Lazuardi ini juga telah membuat aku saspen sehingga ke titik yang terakhir. Gaya yang tetap sama. Tetap seperti perbualan seharian aku dengan dia. Tahniah Nasz! Tahniah kerana aku rasa kau telah berjaya navigate cerita ini dengan baik sehinggakan persoalan yang berat dalam kepala anaz dapat kau sampaikan dengan mudah dan santai. It's all in the head dan di situ jugalah aku nampak biru Lazuardi itu...

~ enough for now ~


View all my reviews

4 comments:

h2o said...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
Aku nak baca gak..dekat bookstore dh ade lom ni..aku neh kolot sket2 bab2 pesan on9..

aku.awan.bayu said...

sabar yo lah... kihkihkih

Bibiani Jusalim said...

assalamualaikum..mcm mna nak pesan on9 ne ehk

aku.awan.bayu said...

Bibiani.. boleh pesan di sini.. http://www.jemariseni.com/